Art Dentistry

Οδοντιατρείο | Μαρία Καπρουλά DDS

Παιδοδοντία

Παιδοδοντία είναι ο κλάδος της Οδοντιατρικής που ασχολείται με την πρόληψη και τη διάγνωση των προβλημάτων στη στοματική κοιλότητα και τα δόντια των παιδιών και εφήβων.

Προληπτικά προγράμματα για τους μικρούς μας ασθενείς

 
Στόχος στο ιατρείο μας είναι να γίνει η οδοντιατρική επίσκεψη ευχάριστη για το παιδί και να μην συνοδεύεται από φόβο για την οδοντιατρική θεραπεία. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε μια καλή στοματική υγιεινή για ολόκληρη τη ζωή του στο μέλλον. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την έναρξη προληπτικό προγράμματος από μικρή ηλικία. Η εφαρμογή του προληπτικού προγράμματος στο ιατρείο μας πρέπει να αρχίζει στην ηλικία των 3 ετών.
 
Στο πρώτο ραντεβού μας εξετάζεται κλινικά και προσδιορίζεται ο τερηδονικός κίνδυνος στο μωρό, το παιδί και τον έφηβο. Έπειτα, ακολουθεί το προληπτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει φθοριώσεις και συμβουλευτική για τη σωστή διατροφή και σωστή και αποτελεσματική στοματική υγιεινή. Στην περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα στα δόντια, δημιουργούμε ένα θεραπευτικό σχέδιο, προς επίλυση τους. Επίσης, γίνεται έγκαιρη διάγνωση ορθοδοντικών προβλημάτων και δίνονται συμβουλές προκειμένου να αντιμετωπιστούν βλαβερές συνήθειες, που μπορούν να οδηγήσουν σε ορθοδοντικά προβλήματα, όπως παρατεταμένη χρήση πιπίλας, δάγκωμα μολυβιών, πιπίλισμα (θηλασμός) δακτύλου κλπ.
 
Με την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση ορθοδοντικών προβλημάτων :
  • Μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού σε προέχοντα πρόσθια δόντια
  • Γίνεται καθοδήγηση της αύξησης των γνάθων και των μονίμων δοντιών σε ευνοϊκότερες θέσεις
  • Βελτιώνεται ο τρόπος που κλείνουν τα χείλη του παιδιού,περιορίζοντας τη στοματική αναπνοή
  • Μειώνεται ο συνολικός χρόνος που θα έχει ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς (σιδεράκια) σε όλο του το στόμα
  • Βελτιώνεται η εμφάνιση και η αυτοπεποίθηση του παιδιού.

Πρέπει να φτιάχνουμε τα παιδικά δοντάκια

Τα τερηδονισμένα παιδικά (προσωρινά) δοντάκια πρέπει να τα φτιάχνουμε, παρά το γεγονός πως θα αντικατασταθούν κάποια στιγμή από τα μόνιμα, επειδή θα οδηγήσουν σε αποστήματα, έντονο πόνο, ορθοδοντικά προβλήματα, καθώς επίσης μπορεί να επηρεάσουν τη διάπλαση των μονίμων δοντιών και τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού. Ωστόσο, προχωρημένα οδοντικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν ακόμα σε σοβαρές ασθένειες όπως η μικροβιακή ενδοκαρδίτιδα, η ιγμορίτιδα κλπ.

Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε φθορίωση στα δόντια των παιδιών

Η φθορίωση αποτελεί τη βάση στο προληπτικό μας πρόγραμμα. Το φθόριο είναι ένα ιχνοστοιχείο της φύσης το οποίο απορροφάται από τα δόντια θωρακίζοντας την αδαμαντίνη (σμάλτο) τους. Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνεται ο τερηδονισμός τους, αλλά και σταματάει η εξέλιξη σε αρχόμενες τερηδονικές βλάβες, οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει σε σχηματισμό κοιλότητας στο δόντι.

Στο ιατρείο μας η φθορίωση γίνεται με τοποθέτηση ειδικού gel στα δόντια του παιδιού και συστήνεται κάθε 6 μήνες ή 1 χρόνο, ανάλογα με τον τερηδονικό κίνδυνο, την ύπαρξη ορθοδοντικών μηχανισμών και άλλους παράγοντες.
 
Τα sealants -οι καλύψεις οπών και σχισμών, αποτελούν επίσης εργασίες που ανήκουν στο προληπτικό πρόγραμμα. Είναι υλικά που εφαρμόζονται σε βαθειές αύλακες μονίμων δοντιών χωρίς να τροχίζεται η επιφάνεια του δοντιού. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν και σε νεογιλά δοντάκια, προκειμένου να προλάβουμε ή να σταματήσουμε την εξέλιξη της τερηδόνας στις μασητικές επιφάνειές τους. Δεν αποτελούν μόνιμη λύση, δηλαδή χρειάζεται παρακολούθηση, συμπλήρωση ή αντικατάστασής τους, ώστε να επιτευχθεί η μακροχρόνια προστασία στα συγκεκριμένα δόντια.

 

Έλεγχος διατροφικών συνηθειών 

Ενημερώνουμε τους γονείς ,αλλά και τα ίδια τα παιδιά για την αποφυγή κάποιων τροφών και ροφημάτων που μπορούν να “προσκαλέσουν” την τερηδόνα στα δοντάκια τους. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα και σνακ που περιέχουν τέτοια συστατικά, που τερηδονίζουν τα δόντια και δεν είναι αυτά που είναι εμφανή, όπως η σοκολάτα, τα γλυκά κλπ. Επομένως εφιστούμε την προσοχή στις διατροφικές επιλογές.
 

Εκμάθηση σωστού τρόπου καθημερινής φροντίδας δοντιών στο παιδί

Το Α και το Ω στη στοματική υγιεινή αποτελεί το σωστό και αποτελεσματικό βούρτσισμα των δοντιών. Το παιδί μέσα από παιχνίδι και επίδειξη στο ιατρείο μας του σωστού τρόπου βουρτσίσματος σε ειδικό πλασικό μοντέλο ,αλλά και στα δοντάκια του, μαθαίνει πως πρέπει να βουρτσίζει, καθώς επίσης κατανοούν και οι γονείς σε ποια σημεία πρέπει να εστιάζουν την προσοχή τους.