Art Dentistry

Οδοντιατρείο | Μαρία Καπρουλά DDS

Πράσινη Διαχείριση

‘’Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, την δανειζόμαστε από τα παιδιά μας’’

Ινδιάνικη παροιμία

Βήματα για την πράσινη διαχείριση

Επειδή αν υπάρξει μέλλον στον πλανήτη Γη, αυτό θα είναι πράσινο, στο Artdentistry θέτουμε ως βασικό στόχο την επίτευξη του χαμηλότερου δυνατού ενεργειακού αποτυπώματος,  μέσω της πράσινης διαχείρισης του οδοντιατρείου, χωρίς όμως να γίνεται οποισδήποτε συμβιβασμός στην ποιότητα παροχής των υπηρεσιών μας.
 
 Στον τομέα της οργάνωσης, της διαχείρισης και λειτουργίας του οδοντιατρείου μας έχουμε μεριμνήσει, ώστε οι ενέργειες μας να κατευθύνονται με πυξίδα το σεβασμό στο περιβάλλον  καθώς και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, που τις διέπουν.
 

Ο εξοπλισμός μας διασφαλίζει ψηφιακές ακτινογραφίες χαμηλής εκπομπής ακτινοβολίας, μέσω ακτινογραφικού μηχανήματος τελευταίας τεχνολογίας και χρήση αισθητήρα λήψης ακτινογραφιών πολύ υψηλής ευαισθησίας. Επιπλέον, όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια κατατάσσεται στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση.

Στο οδοντιατρείο μας υφίσταται διαχωρισμός αποβλήτων σε μολυσματικά και μη, καθώς και επιπλέον διαχωρισμός των μη μολυσματικών σε ανακυκλώσιμα και μη. Τα μολυσματικά απόβλητα παραδίδονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε εγκεκριμένη εταιρία διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων. 
Επίσης, η αφαίρεση σφραγισμάτων αμαλγάματος (τα οποία εκτός στόματος ενοχοποιούνται για την ύπαρξη τοξικών στοιχείων όπως ο υδράργυρος) πραγματοποιείται με χρήση διαχωριστή αμαλγάματος προκειμένου αυτό να μην καταλήξει στον υδροφόρο ορίζοντα, που αποτελείται από ένα ειδικό φίλτρο το οποίο συγκρατεί το αφαιρεθέν αμάλγαμα, ώστε να μην εισχωρήσει στον αποχετευτικό αγωγό. 
Πραγματοποιείται, με χρήση ειδικών κάδων ανακύκλωσης, διαχωρισμός του συνόλου των ανακυκλούμενων μη μολυσματικών και αναλώσιμων υλικών(πλαστικό-γυαλί-χαρτί αλουμίνιο).

Ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιλέγει από το οδοντιατρείο εξασφαλίζει εγγράφως ότι όση ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας καταναλώνεται στο οδοντιατρείο, τόση ποσότητα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Επιπρόσθετα, το σύνολο του φωτισμού των χώρων του ιατρείου, καθώς και οι οθόνες της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών υπολογιστών διαθέτουν τεχνολογία φωτισμού led, η οποία τεκμηριωμένα μειώνει στο χαμηλότερο δυνατό την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η ψύξη κατα τους θερινούς και η θέρμανση κατα τους χειμερινούς μήνες γίνεται με χρήση αντλιών θερμότητας υψηλής ενεργειακής κλάσης, το οποίο αποτελεί τη βέλτιστη ενεργειακή επιλογή γι αυτό τον σκοπό με βάση την τελευταία δημοσιευμένη μελέτη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Πέραν αυτού υφίστανται σύγχρονα κουφώματα αλουμινίου με διπλή γυάλινη επένδυση, προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι θερμικές απώλειες, καθώς και  να εξαλειφθεί το φαινόμενο της αστικής ηχορύπανσης.

Ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών εργασίας γίνεται με χρήση ειδικών απολυμαντικών σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές.
Η αλληλογραφία με τους ασθενείς μας καθώς και με τα συνεργαζόμενα ακτονοδιαγνωστικα εργαστήρια  γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). 
Η εξοφληση των λογαριασμών Δ.Ε.Κ.Ο. γίνεται μέσω e-banking με τράπεζες ευαισθητοποιημενες που υποστηριζουν τα οικολογικα πρασινα προγραμματα. 

Ο εξωτερικός χώρος του μπαλκονιού του οδοντιατρείου διαθέτει πλήθος καλλωπιστικών φυτών, που προσφέρουν ευεξία στους ασθενείς κατα την παραμονή τους στο χώρο, καθώς και μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και αύξηση του οξυγόνου της ατμόσφαιρας, στο πλαίσιο διαχείρισης του φαινομένου του θερμοκηπιου.