Στοματοπροσωπικός Πόνος
Ο συγκεκριμένος πόνος αφορά σε πόνους κρανιοπροσωπικούς και στοματογναθικούς πόνους διαφορετικής αιτιολογίας, έντασης, διάρκειας και χρονιότητας
Η διάγνωση της πάθησης που αποτελεί αιτία εμφάνισης του συγκεκριμένου πόνου γίνεται μετά από τη λήψη και αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού και τη λεπτομερή κλινική εξέταση του ασθενούς. Συχνά η διαφορική διάγνωση είναι δύσκολη και προαπαιτεί άριστη γνώση της ανατομίας της περιοχής, αλλά και των παθήσεων.
Με βάση τα στοιχεία που συλλέγουμε δημιουργείται ένα σχέδιο θεραπείας και ενημερώνεται ο ασθενής για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και για τους τρόπους αντιμετώπισης του, καθώς επίσης λαμβάνει κατευθυντήριες οδηγίες, σε περίπτωση που εμπλέκονται άλλες ιατρικές ή οδοντιατρικές ειδικότητες.
Δυσλειτουργία κροταφογναθικής διάρθρωσης
Θεραπεία
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:
- Φαρμακευτική αγωγή
- Φυσικοθεραπεία και κινησιοθεραπεία
- Ψυχοθεραπευτικά σχήματα
- Ενδαρθρική έγχυση φαρμάκων στην κροταφογναθική διάρθρωση
- Ενδομυική χορήγηση φαρμάκων ή αναισθητικών στους μύες της περιοχής
- Κατασκευή ενδοστοματικών εξατομικευμένων ναρθήκων (νάρθηκας βρυγμού, σταθεροποίησης άρθρωσης)
ΝΑΡΘΗΚΑΣ ΒΡΥΓΜΟΥ
Η κάτω γνάθος ενώνεται με το κρανίο μέσω μίας άρθρωσης που ονομάζεται κροταφογναθική διάθρωση και αποτελείται από δύο οστά ένα κοίλο και ένα κυρτό, τα οποία ανάμεσα τους έχουν ένα χόνδρο (διάρθριο δίσκο) όπως κάθε άθρωση.
Αιτίες που μας κάνουν να σφίγγουμε τα δόντια μας ακούσια
Το άγχος, η κούραση οι έντονοι ρυθμοί ζωής της καθημερινότητας καθώς και η κληρονομική προδιάθεση οδηγούν πολλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας στο να σφίγγουν και να τρίζουν τα δόντια τους κατα τη διεάρκεια του ύπνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξυπνάνε με πόνο στη γνάθο και με ημικρανίες. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που ραγίζουν και σπάνε κάποια δόντια.
Τι προκαλεί το σφίξιμο των δοντιών (βρυγμός)
Ο βρυγμός εκτός από τη φθορά που προκαλεί στα δόντια, επιπεδώνοντας τις περισσότερες φορές τα φύματά τους, προκαλεί βλάβη εντός της άρθρωσης, το οποίο αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στη διάρκεια του χρόνου επειδή υπάρχει μόνο συμπτωματική-ανακουφιστική θεραπεία. Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι η πρόληψη και σταθεροποίηση αυτής της βλάβης είναι η καλύτερη λύση.
Πολλοί δεν γνωρίζουν πως σφίγγουν τα δόντια τους άθελά τους
Εμπειρία στον εντοπισμό του βρυγμού
Στο ιατρείο κατά τη διάρκεια την κλινικής εξέτασης στην πρώτη επίσκεψη, γίνεται έλεγχος του βλεννογόνου της στοματικής κοιλότητας των δοντιών, καθώς και ειδικοί χειρισμοί για να διαγνωστεί τυχόν πρόβλημα στην άρθρωση.